زگیل های تناسلی عفونتی هستند که توسط انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد می شود که معمولاً نوع 6 و 11 این ویروس است. زگیل ها معمولاً سه تا شش ماه پس از عفونت ظاهر می شوند اما ممکن است ماه ها یا حتی سال ها بعد نیز ظاهر شوند. زگیل های تناسلی معمولاً به عنوان یک عفونت مقاربتی شناخته میشوند.
زگیل تناسلی ضایعه پوستی سطحی شایعی در ناحیه تناسلی است که از سویههای خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. نامهای دیگر زگیل های تناسلی عبارتند از:
- کندیلوم آکومیناتوم
- زگیل آنوژنیتال
- زگیل مقاربتی
علت بروز زگیل تناسلی
ویروسهای پاپیلومای انسانی (HPV) یک گروه بزرگ از گونههای خاص ویروسهای DNA دو رشتهای هستند. بیش از 150 نوع مختلف از این ویروسها وجود دارد که حداقل 40 نوع آن می تواند ناحیه تناسلی را آلوده کند و انواع دیگر آن در نواحی دیگر پوست ایجاد زگیل میکنند.
طبق تحقیقات، در حدود 75 درصد از بزرگسالان دارای فعالیت جنسی در طول زندگی خود حداقل به یک نوع از ویروس پاپیلومای انسانی در ناحیه تناسلی آلوده شده اند.
این ویروس، کراتینوسیتهای پوست و سلولهای اپیتلیال در مخاط را آلوده کرده و آنها را تحریک می کند تا تکثیر شوند و نهایتا ضایعه پوستی ایجاد میکنند. ممکن است که فرد به طور همزمان دچار پولیپ رحم هم باشد و یا بیماری های عفونی دیگری را نیز تجربه کند.
عفونت پاپیلومای انسانی می تواند نهفته بوده و تبدیل به زگیل های قابل مشاهده نشود. با این حال عفونت در تست پاپاسمیر قابل مشاهده است. برخی از انواع این ویروس باعث سرطان آنوژنیتال می شوند که مسری بوده و قابلیت انتقال دارد.
از آنجایی که روش انتقال زگیل تناسلی معمولا از طریق رابطه جنسی است، این زگیل بیشتر در افراد جوان، در سنین 15 تا 30 سال مشاهده میشود. با وجود مسری بودن این ویروس، افرادی که در سنین کم اقدام به واکسینایون میکنند، کمتر به عفونت دچار میشوند. با توجه به مطالعات انجام شده، زگیل تناسلی در مردان از زنان شایعتر است. همچنین، بیمارانی که دچار نقص ایمنی هستند، در معرض ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی و زگیلهای تناسلی هستند.
زگیل های تناسلی در نوزادان و کودکان خردسال نیز دیده میشود. این ویروس ممکن است در هنگام تولد یا از طریق سرپرست کودکان انتقال یابد. همچنین بیماری شایع دیگر عفونت های قارچی زنان هستند.
روش های انتقال زگیل تناسلی
زگیل های تناسلی و عفونتها تقریباً همیشه از تماس مستقیم پوست با پوست منتقل میشوند و احتمال انتقال از زگیل های قابل مشاهده بیشتر از عفونت نهفته است. این تماسها عبارتند از:
- تماس جنسی
- رابطه جنسی دهانی
- انتقال عمودی یا انتقال از راه جفت
- تلقیح خودبهخودی از یک قسمت به قسمت دیگر
علائم زگیل تناسلی
زگیل آنوژنیتال یک جوش گوشتی رنگ با سطحی ناهموار به قطر چند میلی متر است. این زگیلها میتوانند به هم پیوسته و لکههایی به وسعت چند سانتیمتر ایجاد کنند. اگر ویروس در امتداد یک خراش یا زخم در پوست تلقیح شده باشد، ممکن است این جوشها به شکل یک الگوی خطی دیده شوند. علائم مرتبط با زگیل تناسلی عبارتند از:
- درد
- خون ریزی
- خارش
- ناراحتی
عفونت HPV میتواند در نواحی تناسلی زیر بروز کند:
- ولووا
- واژن
- دهانه رحم
- مجرای ادرار
- آلت تناسلی
- کیسه بیضه
- مقعد
همین نوع از ویروس HPV را می توان در زخمهای اطراف لب، مخاط دهان یا قسمت ملتحمه نیز یافت.
عوارض زگیل تناسلی
همانطور که گفته شد، زگیل های آنوژنیتال مسری بوده و بهراحتی میتوانند به شرکای جنسی سرایت می کنند. این زگیلها در دوران بارداری بزرگ شده و تکثیر میشوند. این اتفاق ممکن است باعث ایجاد اختلال در زایمان طبیعی شود. همچنین در طی زایمان این ویروس میتواند به جنین منتقل شده و پاپیلوماتوز تنفسی مکرر در نوزاد ایجاد کند.
پس به طور کلی، زگیل های تناسلی می توانند بر عملکرد روانی، جنسی و کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارند.
تشخیص زگیل تناسلی
معمولا این زگیلها توسط پزشک معاینه و تشخیص داده میشوند. گاهی نیز برای تشخیص زگیل تناسلی نیاز به انجام بیوپسی پوست است، به خصوص در مواقعی که احتمال بروز سرطانهای ناحیه تناسلی وجود داشته باشد.
زگیل تناسلی ممکن است با برخی بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شود. این بیماریها عبارتند از:
- پاپول مرواریدی (این ها به صورت حلقه ای در اطراف غده آلت تناسلی قرار دارند)
- دانههای فوردایس (غدد چربی روی لابیا)
- · وستیبولار پاپیلوماتوز
- کراتوز سبورئیک (اغلب در افراد مسن)
- کارسینوم سلول سنگفرشی آنوژنیتال
درمان زگیل تناسلی
این زگیلها معمولا خودبهخود برطر میشوند اما درصورت عدم بهبود باید از طریق روشهای درمانی خاصی اقدام به از بین بردن آنها کرد. این روشهای درمانی عبارتند از:
- سرما درمانی
- استفاده از رزین پودوفیلین
- الکتروسرجري
- جراحی
- لیزردرمانی
- استفاده از اسید تری کلرواستیک
با اینکه این زگیلهای تناسلی به ظاهر از بین میروند، اما ویروس می تواند به شکل نهفته در بدن باقی بماند. پس میتواند مجددا عود کرده و زگیلهای تناسلی جدیدی را ایجاد کند. این اتفاق در آقایان شایع است.
بنابراین، همانطور که گفتیم، بهترین راه جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی اقدام به واکسیناسیون است. معتبرترین واکسن برای این بیماری، واکسن گارداسیل9 بوده و توصیه میشود که تمامی افراد با هر جنسیتی درسنین کم این واکسن را تزریق کنند. فراموش نکنید که واکسیناسیون فقط از ابتلا به بیماری پیشگیری کرده و در روند بهبودی نقش موثری ندارد.
0 دیدگاه