تست نوار مثانه در واقع یک روش ارزیابی برای علت و شدت بی اختیاری ادرار در افراد مختلف می باشد . انجام این تست معمولا با تجویز جراح و متخصص زنان انجام می شود و علت بروز بی اختیاری ادرار و نوع آن را مشخص می کند . تست نوار مثانه کمک می کند که شما درک بهتر و دقیق تری نسبت به عارضه بی اختیاری ادرار داشته باشید و جراح هم نسبت به درمان اقدامات موثر تری را برایتان مد نظر قرار دهد .
تست نوار مثانه باید در محیط های آزمایشی بهداشتی و توسط متخصص انجام شود که بتوان حین انجام آزمایش ملاحظات مورد نیاز را نیز عملی نمود .
انجام تست نوار مثانه
برای انجام تست نوار مثانه کامل ابتدا به بیمار توصیه میشود از دو ساعت قبل از انجام تست مایعات فراوان مصرف کند تا احساس ادرار داشته باشد .
سپس مرحله اول یعنی اوروفلومتری انجام میشود واز بیمار خواسته میشود در دستگاه اوروفلومتری ادرار کند. در این مرحله حجم ادراردفعی ، سرعت جریان ادرار، و مدت زمان دفع کامل ادرار بررسی می شود .
در مرحله بعد برای انجام سیستومتری، با استفاده از سوند نلاتون بسیار باریک ادرارباقیمانده در مثانه تخلیه شده و اندازه گیری میشود . سپس یک کاتتر باریک از طریق مجرا وارد مثانه شده و یک کاتتر باریک دیگر وارد مقعد میشود در انتهای این کاتترها سنسور وجود دارد تا فشار مثانه و همزمان روده اندازه گیری شود .سپس با سرم نرمال سالین گرم تدریجا و به آهستگی مثانه پر میشود ، در طی پر شدن از بیمار راجع به حس پر شدن مثانه سوال میشود واز وی درخواست میشود در فواصل منظمی سرفه کند .
در مرحله سیستومتری حس پر شدن مثانه ، فشار مثانه ، انقباضات غیر ارادی در مثانه ، قابلیت ظرفیت پذیری مثانه بررسی میشود. همچنین احتمال نشت ادرار همراه با سرفه و عطسه و قدرت و استحکام اسفنکتر ادراری بررسی میشوند. زمانیکه حس پری مثانه به حداکثر رسید تست PFS ( یا اندازه گیری همزمان فشار مثانه و جریان ادرار) انجام می شود .
در مرحله PFS همزمان قدرت انقباضی عضله مثانه جهت دفع ادرار ، فشار مثانه در طی دفع ادرار و سرعت جریان ادرار بررسی میشوند .علاوه بر این هماهنگی اسفنکترادراری برای شل شدن کامل در مرحله دفع ادرار بررسی میشود.
در بعضی از بیماران به تشخیص پزشک از مراحل پر شدن و تخلیه مثانه عکس و ویدیو تهیه میشود که به این شیوه ویدیو یورودینامیک میگویند.
نهایتا پس از بررسی تمام یافته ها ، متخصص اورولوژی نوع اختلال عملکردی را تشخیص داده و مراحل درمانی را بر اساس آن برنامه ریزی می کند.
تست نوار مثانه (تست یورودینامیک)، تستی است که به بررسی عملکرد مثانه، اسفنکترها و پیشابراه که ادرار را دخیره و آزاد می کنند، می پردازد. عمده دلیل انجام این تست، بررسی توانایی مثانه در نگه داری و تخلیه کامل ادرار می باشد. معمولا این آزمایش قبل از درمان بی اختیاری ادرار با جراحی انجام می شود .
انجام تست یورودینامیک چقدر زمان میبرد؟
این تست حدود سي دقيقه زمان لازم دارد تا به اتمام برسد، زیرا مراحل پرکردن مثانه اندکی زمانبر است.
چه کسانی باید تست نوار مثانه انجام دهند؟
• افرادی که همراه با عطسه، دچار نشت ادرار میشوند.
• افرادی که پزشک برای آنها، تشخیص بیاختیاری ادرار و نیاز به جراحی داده است.
• اشخاصی که ادرار را به سختی د فع میکنند.
• کسانی که بعد از انجام جراحی نیز، همچنان مشکل بیاختیاری ادرار دارند.
• خانمهایی که اختلالات مثانهای دارند.
• اشخاصی که به تشخیص پزشک، درمان به روش جراحی هم روی آنها پاسخگو نیست.
عدم جواب به درمان دارویی در بی اختياری فوريتی
نتایج تست یورودینامیک
نتایج برخی تست های نوار مثانه مانند یوروفلومتری و یا سیستومتری، بلافاصله آماده می شوند. آماده شدن دیگر تست ها نیز چند روز زمان خواهد برد. پزشک با بیمار در خصوص نتایج به دست آمده و یا روش های درمانی به گفت وگو خواهد پرداخت.
0 دیدگاه