کاربردهای تست نوار مثانه کمک شایانی به درمان بیماران در اختلالات همچون بی اختیاری ادرار میکند. از اصلیترین کاربردهای تست نوار مثانه یا تست یورودینامیک این است که بررسی کلی و جامعی از عملکرد مثانه انجام میدهد که میتواند در نهایت اطلاعات خوبی برای درمان بی اختیاری ادرار در اختیار متخصص فلوشیپ کف لگن و یا جراح بی اختیاری ادرار قرار دهد. تست نوار مثانه فشار داخل مثانه را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین عضله مثانه و توان نگهداری آن برای ادرار را آنالیز میکند. این آزمایش که کاملاً سرپایی بوده و توسط متخصص زنان انجام میشود،علت نشتی و یا مسدود بودن مجرای ادرار را بررسی میکند.
کاربرد های تست نوار مثانه
بررسی عملکرد مثانه
از کاربرد های تست نوار مثانه باید اشاره کرد که تست نوار مثانه یا یورودینامیک برای بررسی عملکرد مثانه نسبت به ذخیره و تخلیه ادرار مورد تجویز قرار میگیرد. این تست، مثانه را از نظر عصبی و عضلانی مورد بررسی قرار داده تا علت دقیق بی اختیاری ادرار در فرد مبتلا را تعیین نماید. در واقع این کاربرد تست نوار مثانه است یک ارزیابی جامع از روند عملکرد مثانه به دست خواهد آمد.
تست نوار مثانه کمک میکند که مجاری ادراری و اسفنکتر ادرار با دقت مورد بررسی قرار گیرد تا علل بی اختیاری ادرار و شدت آن تعیین شود. همان طور که میدانید کلیه و مثانه و میزنای تشکیل دهنده دستگاه ادرار هستند که در مجموع مواد زائد و اضافی را به شکل ادرار دفع میکنند. کلیه ها در هر ساعت میزان ۷۰ سی سی مایع را از خون بدن جدا کرده و نسبت به تصفیه آن اقدام میکنند. در مواردی ممکن است که تخلیه ادرار از مثانه نادرست و یا دچار اختلال شود، در چنین شرایطی فرد یا دچار احتباس ادرار شده و یا اینکه با بیاختیاری ادرار همراه میگردد. در صورتی که ادرار به راحتی تخلیه نشود و شخص قادر به این عمل نباشد، در واقع به نوعی بی اختیاری ادرار مبتلا شده است. همچنین اگر فرد نتواند ادرار خود را در زمان خنده و یا سرفه کنترل نکند دچار بی اختیاری شده و باید درمان بی اختیاری ادرار را انجام دهد.
انوع تست نوار مثانه مختلف است که با توجه به شرایط بیمار تعیین میشود.
انتخاب درمان مناسب برای مشکلات سیستم ادراری
هدف و کاربرد تست نوار مثانه یا تست یورودینامیک انتخاب درمان مناسب برای مشکلات سیستم ادراری است. این آزمایش در کمترین زمان ممکن اطلاعات مفیدی در خصوص پاتوفیزیولوژی اختلالات سیستم ادراری در اختیار جراح و متخصص زنان قرار میدهد که میتواند در تعیین نوع درمان و بررسی علت بیماری بسیار مفید باشد.
تعیین نوع بی اختیاری ادرار
یکی دیگر از کاربرد های تست نوار مثانه تعیین نوع بی اختیاری ادرار است. انواع بی اختیاری شامل موارد زیر می باشند:
- بی اختیاری فشاری: این موقعیت که در اثر وارد شدن فشار بر مثانه ایجاد میشود، معمولاً در زمان انجام کارهایی مانند سرفه، عطسه، خنده، ورزش کردن و یا در زمان بلند کردن اجسام سنگین بروز میکند. در چنین شرایطی فرد قادر به کنترل ادرار نبوده و شاهد مقداری نشت ادرار خواهد بود.
- بی اختیاری فوریتی: این نوع بی اختیاری که منجر به دفع غیر ارادی ادرار میشود به صورت ناگهانی و شدید بروز مینماید ممکن است حتی در طول شب فرد به این عارضه مبتلا شود. بیماریهای زمینهای مانند اختلالات نورولوژیک و یا ابتلای فرد به دیابت میتواند زمینه ساز این دسته از بی اختیاریها شود.
- بی اختیاری عملکردی: در برخی از افراد که دچار اختلال فیزیکی یا ذهنی هستند تخلیه ادرار در زمان مناسب امکان پذیر نیست و به همین علت دچار بی اختیاری عملکردی میشوند. این عارضه در افرادی که به آرتروز شدید مبتلا هستند دیده میشود. چرا که سرعت عمل برای رساندن خود به سرویس بهداشتی و یا آمادگی برای ادرار کردن را در اختیار ندارند.
- بی اختیاری ادرار ترکیبی: نوع دیگری از بی اختیاری حالت ترکیبی است که بیانگر ابتلای فرد به چند نوع بی اختیاری است.
- بی اختیاری ادرار موقت: گونهای از بی اختیاری ادرار نیز وجود دارد که به آن موقت گفته میشود. بی اختیاری ادرار موقت بر اثر نوشیدنیها و یا مصرف غذاها و داروهایی است که با تحریک مثانه و افزایش حجم ادرار احساس بی اختیاری را در بدن فرد ایجاد میکند. برخی از مواد غذایی که ادرار را زیاد کرده و مثانه را برای موقعیت بی اختیاری آماده میسازد شامل موارد زیر می باشد:
- نوشیدنی های الکلی و کافئین دار
- نوشیدنی های گازدار و آب گازدار
- استفاده از شیرین کننده های مصنوعی
- مصرف شکلات و شیرینی
- فلفل تند
- استفاده از غذاهایی که از ادویه، شکر و یا اسید میوه سرشار
- استفاده از داروهای قلب و فشار خون
- مصرف آرام بخش ها و شل کننده های عضلانی
- استفاده از ویتامین c در دوزهای بالا
ارزیابی سرعت ادرار در بیماران مبتلا به بزرگی پروستات
بزرگی پروستات یک بیماری شایع در مردان مسن است. این بیماری می تواند باعث مشکلات ادراری مختلفی از جمله کاهش سرعت ادرار شود. یکی از کاربردهای تست نوار مثانه استفاده از آن به عنوان یک آزمایش تشخیصی است که میتواند برای ارزیابی سرعت ادرار در بیماران مبتلا به بزرگی پروستات استفاده شود.
در طول تست، بیمار از طریق یک لوله نازک (کاتتر) که از طریق مجرای ادرار وارد مثانه میشود، ادرار میکند. فشار داخل مثانه و مجرای ادرار در طول ادرار با استفاده از یک دستگاه ثبت می شود. سرعت ادرار با اندازه گیری مقدار ادرار دفع شده در یک واحد زمان اندازه گیری میشود. سرعت ادرار طبیعی در مردان بالغ حدود 20 تا 25 میلی لیتر در ثانیه است.
تعیین علت اصلی بی اختیاری
مورد مهم دیگری از کاربرد های تست نوار مثانه این است که علت بی اختیاری ادرار را مشخص میکند و با استفاده از آن میتوان نسبت به درمان دقیق تصمیم گیری نمود. اگر بیماری زمینه ای داشته باشید و یا مشکلاتی در ناحیه مثانه و عضلات آن وجود داشته باشد توسط این تست شناسایی شده و پزشک مربوطه نسبت به درمان آن اقدامات لازم را انجام میدهد.
نشت حتی یک قطره ادرار در زمان خنده، سرفه و یا عطسه، بی اختیاری ادرار محسوب میشود. این عارضه که در واقع منجر به از دست دادن کنترل مثانه میشود، از مشکلات شایع خانمها در سنین میان سالی است. البته ممکن است خانمهای جوان نیز دچار بی اختیاری ادرار بعد از زایمان و بارداری شوند، این موضوع می تواند فعالیتهای روزانه را تحت تاثیر قرار داده و فرد در برخی از موارد نیاز فوری به دفع ادرار داشته و یا فرصت رفتن به توالت را نداشته باشد.
تشخیص عفونت های مجاری ادرار
در مواردی که فرد دچار چند بیماری در ناحیه مثانه شده باشد یکی دیگر کاربرهای تست نوار مثانه است که در آن عفونت و میزان آن مشخص میشود.
0 Comments